Berita semasa


Berita semasa Master Sekolah Makin Tertekan, Migrain. Punca? Pelajar, Pentadbir, Beban Kerja atau Ibu Bapa? (Kemaskini terkini pada: Aug 7, 2017) Master Sekolah Makin Tertekan, Migrain. Punca? Pelajar, Pentadbir, Beban Kerja atau Ibu Bapa?
Yang jadi cikgu dan master di skeolah hari ini ada yang datang daripada pelbagai latarbelakang. Ada golongan master yang 'kuat mental' dan ada yang emosi 'ikut-ikutan'.
master sekolah  :-  Ada yang kalangan master yang benar-benar bertekad menjadi master. Ada yang dapat jadi master dek kerana profesion pilihannya tidak kesampaian. Ada yang ikut jalan depan, ada yang ikut pintu belakang untuk masuk dalam profesion perguruan yang ada hari ini. Jadi pendek individualized organization, pelbagai jenis master yang ada di sekolah.
Tetapi mereka tetap bergelar master di sekolah. Samada mereka "kuat" ataupun tidak. Mereka tetap kena berhadapan dengan situasi hari ini di sekolah.
Kenapa Guru Sekolah Ada Tekanan Seteruk ini?
Hari ini dilaporkan bilangan master sekolah yang "bermasalah" semakin ramai. Masalah seperti apa?
Master yang kena ambil pil penenang
Master kena ambil pil tidur
Master yang kena telan pil ubat kemurungan
Gara-gara masalah kerisauan dan migrain yang melampau dikalangan master hari ini.
Budak-budak hari ini. Manja.  “berita semasa”  Ditambah pula mak ayah yang turut memanjakan anaknya. Manja play on words berpadalah. Dasar play on words ini tidak boleh, itu tidak boleh.
P/S : Dahulu masih ingat lagi. Kalau kena bantai dan rotan tidak berani sama sekali beritahu ayah di rumah. Takut mereka tahu. Kalau tidak dua kali dapat di rumah. Takut… .Ibu bapa sekarang banyak yang manjakan anak. https://www.beritasemasa.com.my/
PP/S : Bagi Berita Semasa sendiri, apa-apa profesion mesti datang dengan minatnya. Semua profesion pasti ada masalah dan tekanan dalam kerja. Jikalau minat, datanglah apa bencana, masalah sekalipun, Insyaallah mampu berhadapan dan menanganinya dengan baik. Jadi sudah diberikan peluang dan tempat gunakan dengan sebaiknya untuk mendidik anak bangsa dan generasi masa hadapan. Sememangnya kerja master adalah kerja yang mulia. https://www.beritasemasa.com.my/
PPP/S : Berita Semasa dimaklumkan dan diberitahu yang mana ada kalangan pentadbir sekolah yang terlebih bermasalah? Betulkah? Master sila kongsikan pengalaman?

Visit for information:- https://www.beritasemasa.com.my/


Comments